18+ | Spil ansvarligt | Stopspillet.dk | Selvudeluk via ROFUS.nu | Regler og vilkår gælder. Spilexpert indeholder annoncelinks, vi kan modtage betaling fra casinoer/bookmakere.

Qatar: Stadion 974

Verdens første “aftagelige” stadion, som nogensinde er bygget specielt til VM i fodbold 2022, VM afholdes i Doha, Qatar, til november i år. Det har en kapacitet på 40.000 pladser og ligger nær West Bay i Qatar. Dette stadion her en suveræn udsigt over skyline på den øverste etage.

Stadionets navn var oprindeligt Ras Abu Aboud Stadium med henvisning til dets beliggenhed, men blev ændret til Stadium 974 som en hyldest til Qatars internationale nummerkode +974 og det samlede antal containere, der blev brugt til at bygge stadionet.

Placering: Ras Abu Aboud, Doha, Qatar
Kapacitet: 40.000
Lokalhold: Ingen
Byggeår: 2017
Qatar: Stadion 974

Stadion 974, det første midlertidige stadion

Efter at Qatar vandt værtsrollen om at være vært for VM i fodbold i 2022, begyndte de at bygge det ottende stadion. Dette skal bruges under begivenheden sammen med alle de andre vigtige infrastrukturer, som er afgørende for en vellykket afvikling af VM. Et af de otte stadions, der er bygget specielt til VM i Qatar 2022, er stadion 974. Stadionet har en kapacitet på 40.000 pladser og er det bedste sted at se Doha’s skyline.

Stadion 974 blev tidligere kaldt Ras Abu Aboud Stadium. Det blev senere omdøbt til Stadium 974 som en hyldest til Qatars internationale opkaldskode, som er +974. Det er også det samme antal brugte skibscontainere, der blev brugt til at bygge stadionet. Blandt de otte stadions har stadion 974 den mest strategiske beliggenhed. Det ligger tæt på Dohas lufthavn, Hamad International Airport og Doha havn.

Et af de mest spændende træk ved dette stadion, der er designet af Fenwick Iribarren Architects, er den betagende udsigt. Stadion 974 er bygget tæt på Dohas kystlinje og har den bedste udsigt over byens skyline, og det kræver ikke et avanceret teknologisk kølesystem sammenlignet med de andre syv stadions, fordi brisen fra havet hjælper med at regulere temperaturen inde på stadion.

Stadionet blev indviet den 30. november 2021. Dets første begivenhed var FIFA Arab Cup 2021 mellem De Forenede Arabiske Emirater og Syrien. Stadionet var vært for fem kampe i turneringen. Stadion 974 skal være vært for syv kampe under FIFA World Cup 2022. Se den officielle tidsplan for turneringen på FIFA World Cup 2022.

De 8 VM stadioner:

  • Stadion 974
  • Lusail Stadion
  • Al Bayt Stadion
  • Education City Stadion
  • Khalifa International Stadion
  • Al Janoub Stadion
  • Al Thumama Stadion
  • Ahmad Bin Ali Stadion

Stadion 974’s bæredygtige design

Alle stadions repræsenterer forskelligt arabisk arvegods, her repræsenterer stadion 974 derimod Qatars identitet, som hele verden kender, nemlig deres internationale opkaldskode. Ud over det repræsenterer 974 også stadionets strategiske beliggenhed, som ligger tæt på Hamad International Airport, Doha Lufthavn og Doha Havn.

Stadionet er udviklet på en historisk 450.000 kvadratmeter stor grund ved vandet og har den bedste udsigt over Doha’s skyline. Det blev bygget ved hjælp af modulære stålelementer og standardiserede certificerede skibscontainere. Containernes legesyge og dristige farver resulterede i en moderne og karakteristisk arena. Et konceptdesign af Fenwick Iribarren Architects.

Det smarte modulære design har været med til at minimere byggeomkostningerne, da der er brug for færre materialer sammenlignet med de traditionelle stadions. Desuden har dens placering hjulpet på ventilationen af stadionet. Det er det eneste stadion blandt de otte, som ikke har brug for den avancerede køleteknologi, der anvendes på de andre stadions. Brisen fra havet giver stadionet et naturligt kølesystem.

Stadionet blev bygget gennem en rektangulær plan med afrundede kanter. Det ligner en bygning lavet af gigantiske legoklodser med forskellige farver. En effekt, der er opnået gennem de modulære stålelementer og containere, der blev brugt som stadionets backup-faciliteter. Det er primært et bidrag til Doha’s nærliggende havn og maritime traditioner.

Det er opdelt i to niveauer gennem en stribe af kasser. Fra det øverste niveau er der udsigt over West Bay og skyskraberne. På grund af dette innovative og bæredygtige design har det fået en firestjerne klassificering af Global Sustainability Assessment System (GSAS).

nordicbet sport
nordicbet sport

Stadion 974 konstruktion og spørgsmål

Miljøforberedelsen til byggeriet startede i midten af oktober 2017. Alle jordarbejder blev afsluttet i juli 2019. Det første parti containere ankom og var klar til at blive installeret. Hovedbyggeriet startede i 2019 og forløb uden større forstyrrelser. Alle anvendte tekniske løsninger har gjort byggeriet hurtigere og blev afsluttet tidligere end planlagt.

HBK Contracting Company (HBK), DCB-QA, Time Qatar, Fenwick Iribarren Architects (FI-A), Schlaich Bergermann Partner og Hilson Maron samarbejdede om opførelsen af stadionet. Selv om det i begyndelsen gik glat, stod HBK over for et stort problem på grund af de høje standarder for Qatars lokale civilforsvar sammen med det komplicerede design, som stadionet havde.

Gennem al den omfattende viden, de har indsamlet gennem deres partnerskaber, har de overvundet problemet og har bestået den gennemførte inspektionsproces. Men på trods af alle de store hjerner, der var samlet for at bygge stadionet, var der stadig problemer omkring byggeriet. Disse problemer omfatter de 6.500 dødsfald blandt immigrantarbejdere i Qatar, som angiveligt blev forårsaget af det hurtige byggeri af de faciliteter, der var nødvendige for VM i fodbold 2022.

Udledningen af drivhusgasser fra dette første “aftagelige” VM stadion nogensinde blev også analyseret. Det blev sagt, at de har flere kulstofemissioner på grund af brugen af kulstofintensive materialer for at sikre stadionets holdbarhed. Alligevel blev de tildelt en firestjerneklassificering af GSAS.

Stadion 974: Planer efter Qatar FIFA World Cup 2022

Stadion 974 er det første “aftagelige” stadion nogensinde i FIFA World Cup historien. Ifølge planerne vil stadionets tag og sæder blive demonteret og doneret til stadions, der skal bygges i 2030. Det land, hvor det vil blive transporteret hen, er Maldonaldo, Uruguay, hvis det lykkes dem at vinde værtsskabet til det næste VM i fodbold.

Populære stadion's