Det ikoniske Lusail Stadion i Qatar
Det ikoniske Lusail Stadion blev bygget til at være vært for VM i fodbold 2022 i Qatar. Det britiske firma Foster + Partners har designet det gyldne skålformede stadion i samarbejde med Arup (bygningsingeniør) og Populous (sportsarkitekt). Det blev bygget af HBK Contracting og China Railway Construction Corporation. Byggeriet startede i april 2017, og stadionet åbnede sine døre i november 2021.
VM i fodbold 2022 er årets mest ventede begivenhed; fodboldfans er mere end spændte på at se, hvem der vinder dette års store fodbold begivenhed. En anden ting, der har fanget alle fodboldfans opmærksomhed, er det stadion, hvor vm finalen i fodbold spilles. I 2010 vandt Qatar værtsskabet og er derfor vært for VM i fodbold i 2022. Det gør det til det første mellemøstlige land til at være vært for denne store begivenhed.
Lusail stadion er det største stadion i Qatar med en pladskapacitet på 80.000 siddepladser. Stadionet kan prale af sit bæredygtige design og har et aftryk på 0% kulstof. Stadionet fik en femstjerneklassificering fra Global Sustainability Assessment System (GSAS) tilbage i august 2022. Men på trods af det storslåede spillested var der problemer vedrørende stadionets byggefase og værtslandet selv.
De 8 VM stadioner i Qatar
- Stadion 974
- Lusail Stadion
- Al Bayt Stadion
- Education City Stadion
- Khalifa International Stadion
- Al Janoub Stadion
- Al Thumama Stadion
- Ahmad Bin Ali Stadion
Udfordringer i forbindelse med VM
De ophobede problemer omkring stadionet stammer helt fra dengang opførelsen begyndte. Immigrant arbejdere blev udsat for misbrug og udnyttelse i hele perioden. Derudover var der hyppige tilfælde, hvor de arbejdede overdrevent mange timer uden løn.
Dette skyldes Qatars system, hvor udenlandske arbejdstagere er lovligt bundet til deres arbejdsgivere. Det betyder, at de ikke kan skifte job eller forlade landet uden tilladelse.
Det værste, der skete under opførelsen af Lusail Stadion i Qatar, var det antal dødsfald, der skete under hele forløbet. The Guardian rapporterede, at mere end 6.500 migrantarbejdere er døde i Qatar i løbet af byggefasen af stadionet. Desuden var der konstateringer, hvor i gennemsnit 12 arbejdere døde hver uge. Dette foruroligede menneskerettighedsgrupper; og i sidste ende ønskede de, at FIFA skulle tage ansvaret for immigran arbejdernes død. FIFA påtog sig dog aldrig skylden for dette.
Ud over arbejdsforholdene havde byggeriet også et massivt problem på grund af landets vejrforhold. Under åbningen af stadionet, hvor de var vært for den saudisk-egyptiske Super Cup, var der mange klager fra dem, der overværede kampen. Ifølge deltagerne var der ikke adgang til vand, og aircondition på stadion var dårlig. Mange klagede også over, at det tog dem 45 minutter at gå fra parkeringspladsen til stadion under solens brændende varme.
Et andet spørgsmål, der blev rejst vedrørende værtslandet, er den juridiske status for homoseksualitet. Da det er ulovligt i Qatar, spørger de bekymrede fans sig selv, om det er sikkert for LGBT-fans at vise deres støtte på stadion. Dette blev senere løst, da Qatar i december 2020 meddelte, at de ville tillade regnbueflag på stadion, hvilket er i overensstemmelse med FIFA’s regler om at fremme tolerance.
Bæredygtigheds spørgsmål
Som tidligere nævnt var målet med stadionet et nul-kulstofforbrug. Dette viste sig imidlertid at være et problematisk mål, da det åbnede sine døre for første gang, da det var vært for den saudisk-egyptiske Super Cup. På grund af Qatars varme vejr viste stadionets luftkølingssystem sig at være utilstrækkeligt.
Mange tilskuere klagede over manglen på ordentlig aircondition og ventilation. Stadionets kølesystem havde svært ved at holde området køligt, da temperaturen var omkring 93 grader. I dette tilfælde måtte de indbygge yderligere klimaanlæg. Dette rejste et andet problem om mængden af kulstof, der blev produceret.
Andre landes reaktion på problemerne i Qatar
Det engelske fodboldforbund (FA) erklærede, at familierne til immigrant arbejderne, der er blevet såret eller dræbt under byggefasen i Qatar, skulle kompenseres. Desuden gennemførte Amnesty International en meningsmåling, hvor 73 % af 17.000 fodboldfans fra 15 lande støttede, at FIFA skulle kompensere arbejdstagerne på grund af menneskerettighedskrænkelser.
Det danske sportstøjsmærke Hummel protesterede også mod Qatar som vært for VM i fodbold i 2022. For at kritisere Qatars menneskerettighedssituation designede de sammen med Danmarks Fodboldforbund (DBU) nedtonet fodboldtøj til det danske landshold, som de skulle bære under fodbold VM 2022. Disse dragter blev designet for at vise at, sport bør bringe mennesker sammen. Således fik Qatars krænkelse af menneskerettighederne det danske landshold i fodbold til at udtrykke sin holdning gennem deres fodboldtøj. Dette modige skridt bliver bifaldet af fodboldfans verden over, som også protesterer mod Qatar.
Lusail Stadion i Qatar efter VM i fodbold 2022
Med et kæmpe stadion som Lusail Stadium kan folk undre sig over, hvad der venter efter VM i Qatar i 2022. Det blev oprindeligt bygget til at være vært for VM i fodbold 2022, hvor ti kampe, herunder finalen, vil blive afholdt.
Dette storslåede stadion vil snart blive brugt på en anden måde og kan blive en del af Qatars byplanlægning. Stadionet med en kapacitet på 80.000 pladser vil blive omdannet til et stadion med 40 000 pladser. De eksisterende sæder vil blive fjernet, mens de andre dele bliver omdannet til kommercielle områder. Disse omfatter sportsfaciliteter, butikker, caféer, sportsfaciliteter og en sundhedsklinik.