Amerikansk Fodbold

Opdateret 20. april 2024

rank

website

bonus

OMSÆTNING

rating

tilmeld

Op til 500 kr freebets

1 x omsætningskrav

100% Bonus op til 1.000 kr

8 x gennemspilskrav

se review

Cash Bet op til 1.000 kr.

10 x gennemspilskrav

se review

Spil for 500 kr og få et 500 kr Freebet

Ingen omsætningskrav

se review

100% Bonus op til 500 kr

5 x gennemspilskrav

se review

Freebet for 1.000 kr.

10 x gennemspilskrav

se review
18+ | Spil ansvarligt | Stopspillet.dk | Selvudeluk via ROFUS.nu | Regler og vilkår gælder. Spilexpert indeholder annoncelinks, vi kan modtage betaling fra casinoer/bookmakere.

Vores national sport er og vil nok altid være fodbold, men den runde fodbold har altså de seneste år fået en ny udfordre, når det handler om at være trækplaster for danskerne. Amerikansk fodbold er de seneste år været den hurtigst voksende holdsport på dansk jord og det er ikke uden grund.

Sporten er udfordrende, underholdende og særdeles inkluderende. Hvor fodbolden giver en force hos de unge som er let til bens, kan alle spille amerikansk fodbold og have en nøglerolle på holdet!

Kig forbi vores oversigt over de forskellige NFL hold. Her finder du alle 32 hold og fakta om netop dit yndlingshold, ligemeget om du er Chiefs fan, cowboys fan eller noget helt tredje.

Amerikansk fodbold hold

Et NFL hold, eller amerikansk fodbold hold er indelt i tre enheder. Disse enheder kalder man opsummeret en roster. En roster udgør i NFL 53 spillere, men af dem er der kun 48 spillere der er omklædt til kamp. På den måde er der taget hensyn til skader, sygdom og fravær af andre årsager.

Offense er den ene del af et roster og er  selvfølgelig den offensive del af bolden. De har til opgave at flytte bolden frem af banen og derved score point.

Defense er anden del og er offensivens modstykke. De skal forsøge at lukke den offensive del ned og tvinge offensiven til at lave fejl og hvis det er muligt erobre bolden fra offense.

Special teams er sidste del, som har til opgave, både at skabe point, flytte bolden og stoppe modstanderne fra at avancerer.

Man har som udgangspunkt låste positioner, men hvis der mangler spillere eksempelvis på amatør niveau eller i breddesporten er  det alment kendt at den samme spiller kan spille for alle 3 enheder i samme kamp. Ligesom i den alment kendte fodbold, så spiller man 11 mod 11 i amerikansk fodbold, men formationen er særdeles anderledes, men det kommer vi til. Man spiller selvfølgelig offense mod defense og begge special teams enheder mod hinanden.

Udformningen af de forskellige enheder kan variere meget alt efter hvad der er behov for til det enkelte spil.

Amerikansk fodbold spillere

Der er som sagt 53 spillere på en NFL Roster, men det er ikke alle som får ligemeget spilletid. Her gennemgår vi de forskellige amerikansk fodbold postioner og giver dig et par nøgleord med på vejen i forhold til deres roller ud fra positionen.

Quarterback / QB

Det er Quarterbacken’s opgave at orkestrer angrebet og 99% procent af alle bolde går gennem ham. Det er kun undtaget af særdeles kreative trickspil. QB skal altså have det store overblik og forstå trænerens spilkald og få det udført til den spiller som vil have bedst chance for gennemføre den pågældende down med succes.

Runningback / RB (Fullback / FB)

Disse to er spillere som typisk får bolden ved et ‘Hand-off’, med andre ord får de bolden i hånden af Quarterbacken og skal derfra avancerer den ved at løbe frem af. De kan også få den ved at blive kastet til. Den store forskel på RB og FB er at en Fullback typisk vil være betydeligt større af statur og kan dermed bruge sin størrelse til at komme igennem. Runningbacken er ofte lettere og kan bruge sin fart til at finde de rigtige huller at smutte igennem. Runningback er klart det mest anvendte i nutidens NFL.

Tight End / TE

Så skal vi til endnu en stor fyr. En Tight End er en stor, men stadig mobil fyr. Det er en type, med størrelse til at kunne blokere sammen med den offensive linje, men også kan løbe en rute og gribe bolden. TE er en hybrid som kan have mange forskellige roller på et offense.

Wide Receiver / WR

Det klart foretrukne våben når QB skal kaste bolden er hans Wide Receiver. Det er ofte nogle små hurtige fyre som kan true defense ned af banen. Det vigtigste for en WR er gode hænder som kan gribe bolden  i pressede situationer. Deres fornemmeste opgave er at løbe ruter, men kan også bruges til at lave blokeringer nede af banen for en RB, der kommer stormende med bolden.

O-line / Den offensive linje ( offensive tackle OT, Offensive Guard OG og Center C )

Her har vi de helt store drenge. Det er gutter der har spist op hele livet og gået direkte i træningcenteret. De har til opgave at beskytte QB, når defense kommer farende. De skal også sørge for at skabe tid og plads til en RB kan finde de rigtige huller. Den offensive linje må som udgangspunkt ikke modtage bolden, medmindre det er kaldt inden det enkelte spils start eller der er en løs fumble.

D-Line / Defensiv linje ( Defensiv Tackle DT og Defensiv End DE )

Så rykker vi på defense, hvor vi starter med nogle lige så store brød som på O-line. Defensiv Tackle er oftest de største gutter på defense og dem der skal forsøge at flytte O-line tilbage i hovedet op deres QB. Defensiv End kan være lidt mere vævre typer, det er i hvert fald NFL tendensen, at man bruger nogle fyre som kan løber rundt om O-line og på den måde komme ind og få stoppet spillet. Den primære opgaven på denne position er altså at komme igennem og tackle.

Linebacker / LB ( Mid-linebacker MLB og Outside linebacker OLB )

Lidt færre kilo og mere mobilitet. En linebacker skal kunne mange ting, da denne både har til opgave at tackle, dække op og lukke spil ned. Det er den første sikkerhedsventil, i tilfælde af D-line ikke komme igennem hurtigt nok. De kan også have til opgave at storme efter Quarterbacken eller Runningbacken og få ham tacklet inden spillet rigtigt når at udvikle sig.

Cornerback / CB

Dette er banens sugekop, der oftest har opdækning som eneste opgave. Det skal gerne være så tæt på modstanderens WR at de kan forhindre bolden i at blive grebet og måske endda selv give den og returnerer den. CB er typisk nogle mindre gutter, med en enorm speed og adræthed, som kan time boldens bane, mens de er i fuld bevægelse.

Safety / S ( Strong Safety SS og Free Safety FS )

Den sidste sikkerhedsventil på defense er de to Safties. Deres opgave kan enten være at bidrage med pres på QB ved at man kommer uventet efter bolden. Alternativet er at droppe længere ned i banen og ligge som sidste skanse i tilfælde af Cornerbacken har misset en tackling eller Wide Receiveren er løbet fra ham. Her kommer safety’en ind i billede og forventes at lave tacklingen som stopper spillet.

Amerikansk fodbold regler

Som enhver anden sport, man udvikler interesse for starter man med at lære reglerne og her bliver football måske lidt besværligt ved første øjekast. Regelbogen til amerikansk fodbold er alen lang, men det er også med til at gøre sporten sjov og interessant.

Når den offensive enhed er på banen har de til opgave at flytte bolden. Det gøres enten ved at løbe eller kaste bolden. Et spil sættes i gang ved at spilleren på Center-positionen kaster bolden bagud mellem benene til Quarterbacken. Dette kaldes et Snap. Når Quarterbacken har bolden har denne 3 muligheder. QB kan enten vælge at løbe med bolden selv, kaste bolden til en holdkammerat eller aflevere den til Runningbacken som skal løbe bolden frem.

Når offense er på bolden har de 4 ‘downs’ eller forsøg til at flytte bolden. De kan opnå et nyt sæt downs, altså nye forsøg ved at flytte bolden 10 yards frem. Man starter på noget man kalder ‘Line Of Scrimmage’ og der er altså 10 yards til første delmål, altså at få flere forsøg, dog kan man maximalt have 4 forsøg. Når man flytter bolden 10 yards krydser man ‘Line To Gain’ og kan derfra forsætte sit drive. Hver gang bolden rammer jorden eller den spiller med bolden bliver tacklet bruger man én down og det efterfølgende spil starter hvor foregående spil sluttede.

I tilfælde af man ikke opnår de 10 yards på de 4 downs overgår bolden til modstander holdet, der hvor offensiven blev stoppet. Hvis det ikke lykkes at flytte bolden og man står til at skulle give bolden til modstander holdet, kan man i stedet for at bruge sit sidste forsøg på at nå ‘Line To Gain’, vælge at sparke bolden længere ned af banen og på den måde give modstander holdet et sværere udgangspunkt for at score, da de skal flytte bolden længere. Når bolden sparkes væk, kaldes det et ‘Punt’.

I tilfælde af at offense har haft god succes og flyttet bolden frem, men er gået i stå, er det igen muligt at sparke bolden. Denne gang sparker holdet den ikke væk, men derimod sparker man point på tavlen. Det foregår ved at sparke et ‘Field Goal’ og bliver derfor en afslutning på et drive.

Det er overordnet set måden amerikansk fodbold spilles på. Hvis du vil have alle reglerne for amerikansk fodbold beskrevet detaljeret, så kan du hente en PDF fil her, men clear noget plads. Den er STOR!

Amerikansk fodbold Scores

Scoringer er selvfølgelig det suverænt vigtigste, når man skal vinde i amerikansk fodbold. Man kan score på mange forskellige måder og herunder får du let opsummeret hvordan der scores.

Touchdown!

Målet for ethvert offensiv drive vil altid være at score touchdown. Offense scorer touchdown ved at få bolden ind i modstanderens ‘Endzone’, om den bliver grebet eller løbet ind i ‘Endzone’ er for så vidt irrelevant, men spilleren med bolden skal have kontrol over bolden.

Det er altså ikke muligt blot at kaste bolden og lade den dumpe ned, den skal gribes og kontrolleres. Hvis bolden løbes er der touchdown i det øjeblik, at den første millimeter af bolden er over stregen til ‘Endzone’.

Et touchdown giver 6 point i sig selv, men herefter følger et ‘Point After Attemp’ og her er der endnu et valg at træffe. Nu har det scorende hold mulighed for at sparke et ekstra point, ved at sparke bolden gennem de gule pæle, som står i hver ende af banen. Defense forsøger selvfølgelig at blokerer ekstra pointet.

Alternativt, hvis man vurderer det ville være bedre for holdet, kan man vælge at lave en ‘2-Point Conversion’. Her får offense bolden på 2 yard linjen og skal nu forsøge at få den bragt ind i ‘Endzone’ endnu en gang. Dette har man dog kun et enkelt forsøg for at lykkes. Hvis dette fejler beholder man dog de 6 point man tildeles ved et touchdown.

9 ud af 10 gange, vil man se bolden blive sparket i forbindelse med touchdown, da det er langt den sikreste måde at få sat flest muligt point på tavlen.

Defensivt Touchdown

Ligesom offense kan score touchdown, kan det også lade sig gøre for defensiven, det er dog langt sjældnere. Når defense skal score TD skal offense enten fumble (tabe) bolden eller den skal gribes af defense, hvilket er kendt som en ‘Interception’. Når bolden er på defensive hænder, har denne gruppe spillere kun det igangværende spil til at returnerer bolden til ‘Endzone’. Derfor skal man undgå at blive tacklet og blive stoppet i forsøget på at returnere.

Lykkes det for vedkommende som har grebet bolden eller samlet den foregående fumble op, at komme i ‘Endzone’ er der touchdown og dermed 6 point og igen et ‘Point After Attemp’.

Field Goal

Så skal der sparkes til fodbolden! Et ‘Field Goal’ er når offenseiven har fået flyttet bolden et godt stykke op ad banen, men er gået i stå. Der får man muligheden for at sparke bolden mellem de gule pæle også kendt som ‘Goal Posts’. I realiteten må man forsøge sig med et ‘Field Goal’ hvor og hvornår som helst, men ham der skal sparke til bolden har selvfølgelig afgørende indflydelse.

Man vælger typisk denne mulighed når man er tilpas tæt på ‘Endzone’, men man står med sit 4. og sidste forsøg på at flytte bolden. Så vælger man ‘Field Goal’ som udvej i stedet for at risikerer at gå fra banen uden point.

Der gives 3 point for et vellykket ‘Field Goal’ ligegyldigt afstand eller placering, så længe den rammer ind imellem pælene.

Safety

Så er vi tilbage på defense og dette er markant den sværeste måde at score point på. Den defensive side af bolden skal trykke offense så langt tilbage på egen bane at de enten bliver tacklet i deres egen ‘Endzone eller træder ud af banen fra ‘Endzone’.
En ‘Safety’ giver 2 point og man modtager bolden efter et punt og har dermed fået point, samt givet offensive muligheden for at score flere point.

Amerikansk fodbold Danmark

Den ovale fodbold vinder frem over alt i Danmark og der kommer flere og flere hold på landkortet og flere årerække får muligheden for at prøve kræfter med amerikansk fodbold. Der findes hold for snart alle størrelser, hvis man er villig til at køre ind til en af de større byer for at børnene kan få lov at dyrke deres sport. Kigger man rundt i senior rækkerne er der sågar kommet forskellige niveauer. Der er lavet en 9-mands udgave som er den laveste række i senior football, det er for de mindre hold, hvor man kan drage paralleller til de gamle dages Serie 6 fodbold.

Er man mere seriøs omkring sporten, skal man igen kigge mod de større byer, hvor man ofte kan finde et hold i den bedste nationale liga. Her spiller man lige som i amerikansk fodbold NFL, med 11 spillere på hver side af bolden. I Danmark spiller man i slutningen af sæsonen en pendant til Super Bowl som vi herhjemme kalder Mermaid Bowl.

Den danske national lige bliver mere og mere anset for at komme med nogle stjernefrø som ryger til udlandet, så niveauet er stødt stigende. Danskere er kommet ind på colleges, rundt om i USA og har måske en fremtid på højeste niveau. I skrivende stund har vi da også danske Hjalte Froholdt i NFL og har det meste af 2022 sæsonen været starter. Man vil også huske Morten Andersen som en kæmpe stjerne for dansk amerikansk fodbold, han er blevet belønnet med en guld jakke og en HALL OF FAME titel.

Amerikansk fodbold udstyr

Inden du sender den bette purk afsted på træningen tænker du sikkert “puha der er meget udstyr”, men fat mod, det er almindelig kotume at holdene har noget udstyr til de nye spillere. Det kan dog også være at træningen er tilpasset og der er et minimum af kontakt og man derfor træner uden udstyr.

Skulle du dog stadig være på jagt efter udstyr, så må du desværre kigge lidt langt efter en amerikansk fodbold butik. Der ligger en enkelt forretning i Århus til jyderne som dyrker sporten og ellers skal man til København for at finde en amerikansk fodbold trøje, en amerikansk fodbold hjelm eller andet udstyr.

Internettet er selvfølgelig også en mulighed, men her skal man være opmærksom med told på de forskellige produkter. Generelt er der en mangel på butikker til de NFL og Football gale danskere.

Hvis du eller dit barn mangler et hold at holde med, så hop ind forbi vores holdoversigt og få noget fakta omkring de forskellige NFL Teams, her finder du alle holdene lige fra Buffalo Bills til Minnesota Vikings. Der er nogle der mener at man ikke vælger hold, men identitet når det kommer til football. Det kommer an på om man er til et offensivt festfyrværkeri eller en stærk forseglet defensiv bunker.

NFL i TV

Når du skal følge dit yndlings football hold, kan det gøres på 3 forskellige måder. Man kan erhverve NFL Gamepass, se det via sin kabel forbindelse på TV2’s kanaler eller købe det store abonnement på TV2 play. Det har hver især sine fordele, så vi forsøger herunder at gøre det nemmere for dig at vælge den rigtige løsning.

NFL Gamepass er for NFL hunden, der ikke kan få nok. Du får mulighed for streaming af alle kampene, når som helst og ydermere får du NFL Redzone, som er et samlings produkt på tværs af ligaen. Her får du alle højdepunkter i sekunderne efter de er sket.

Det hele foregår på engelsk med kommentatorer fra USA selvfølgelig og der er lægges stor vægt på historiske sammenligninger. Det kan være lidt svært for nybegynder at komme ind i sporten på baggrund af denne mulighed.

TV2 via kabel er den største fordel at man oftest har betalt for kabel forbindelsen i forvejen. Hvis man vælger denne løsning, behøver man ikke overveje hvilken kamp man skal se, det vælger TV2 for dig.

Der er ikke andet alternativ end den kamp, der bliver vist og den skal ses live, medmindre at kabeludbyderen har en optage mulighed. En anden klar fordel er at det er dygtige danske kommentatorer, der er gode til at forklare de forskellige regler og meget mere.

TV2 Play, er efter vores mening den optimale løsning. Du kan vælge mellem flere kampe, når der spilles mere end en kamp på samme tid. Der er dansk kommentering med gode forklaringer, hvor der også bliver plukket enkelte spil ud og tegnet på, hvilket giver en god forståelse af amerikansk fodbold, når det spilles på øverste hylde. Du får også serveret Redzone produktet og gennem play løsningen har du mulighed for at benytte en sekundær skærm, så du får det hele med.

NFL FAQ

Hvor mange halvlege er der i amerikansk fodbold?

En amerikansk fodbold kamp består af 2 halvlege. Holdene starter med bolden i hver deres halvleg og der kan derfor være et taktisk spil i at have bolden i slutningen af 1 halvleg, så man undgår modstanderen har to boldbesiddelser i træk.

Hvor mange quarters er der i amerikansk fodbold?

Der spilles 4 quarters i hver kamp, med mindre kapen går i forlænget spilletid. Alle kampe går i forlænget hvis resultatet er uafgjort efter 4. quarter og der påbegyndes et 5. quarter, som bliver sidste. Resultatet efter 5 quarters kan godt være uafgjort, men dette bliver fløjtet af i tilfælde af begge hold har haft bolden, men kun et af holdene har scoret Touchdown.

Hvor mange spillere er der i amerikansk fodbold?

Der stiller 48 spillere til start i hver kamp, men der er max 22 spillere på banen af gangen og det fordeler sig med 11 mod 11.

Hvad er amerikansk fodbold?

Amerikansk fodbold er national sporten i USA. Det er en hård kontakt sport, der kræver spillerne har udstyr på som hjelm og shoulder pads. Den spilles primært med hænderne, på trods af den kaldes fodbold. Det er en indviklet sport, med et stort regelsæt, som ikke læres på en enkel dag.

Hvor lang er en amerikansk fodbold?

NFL har fastsat nogle dimensioner for bolden der benyttes til amerikansk fodbold. Bolden skal mål 28 cm i længden og have en omkreds på omtrent 56 cm, hvor den er bredest. Den skal veje minimum 425 gram.