18+ | Spil ansvarligt | Stopspillet.dk | Selvudeluk via ROFUS.nu | Regler og vilkår gælder. Spilexpert indeholder annoncelinks, vi kan modtage betaling fra casinoer/bookmakere.

Qatar: Al Thumama Stadium

Et stadion designet efter den traditionelle vævede hat, som drenge og mænd i regionen bærer, når de bliver myndige. Stadionets grønne og hvide farveskema er et smukt syn, når man flyver over området, som ligger ved siden af Hamad International Airport.

Det har en kapacitet på 40.000 pladser, som benytter en blanding af naturlig ventilation og et kølesystem drevet af solenergi.

Ved at anvende miljøvenlige og bæredygtige metoder har Al Thumama stadion fortjent det 4-stjernede Global Sustainability Assessment System certifikat.

Placering: Al Thumama, Qatar
Kapacitet: 40.000
Lokalhold: Ingen
Byggeår: 2017
Qatar: Al Thumama Stadium

Det hjertegribende Al Thumama Stadion

Efter at have fået tilbuddet om at være vært for VM i fodbold i 2022 har Qatar bygget otte stadioner. Et af disse er Al Thumama Stadion. Det har en kapacitet på 40.000 pladser og en offentlig park, der omkranser stadionet. Al Thumama blev opkaldt efter et naturligt træ, der vokser i regionen, og som lokalt kaldes thumam. Som nævnt i andre artikler er stadionernes generelle tema islamisk kultur.

Al Thumama Stadion er i sit arkitektoniske design inspireret af den traditionelle vævede hue, som mænd og drenge i hele Mellemøsten bærer, og som kaldes gahfiya. Gahfiyaen symboliserer værdighed og uafhængighed, da det er den hue, som de bærer, når de bliver ældre. Desuden udgør den også et grundlæggende lag af den traditionelle beklædning i regionen.

Dette koncept blev skabt af det qatariske arkitekt- og ingeniørfirma Arab Engineering Bureau. Det ledes af dets chefarkitekt, Ibrahim M Jaidah, som også er meget kendt i regionen. Endvidere har dette indviklede design vundet den prestigefyldte MIPIM/The Architectural Review Future Project Award i 2018.

Stadionet blev indviet 22. oktober 2021 så det stod klar til Emir Cup-finalen. Dette stadion er også et af de stadioner, der var vært for 6 kampe til FIFA Arab Cup 2021-turneringen. Det vil være vært for otte kampe ved FIFA World Cup i Qatar 2022. Du kan se de officielle tidsplaner på deres officielle hjemmeside på FIFA World Cup 2022.

8 VM stadioner i Qatar:

Al Thumama’s prisvindende design

Oprindeligt havde de qatariske myndigheder planer om at bygge et underjordisk stadion, hvor alle tilskuere skulle være dækket under jorden. FIFA’s minimumsspecifikation om en kapacitet på 40 000 tilskuere ville imidlertid ikke kunne opfyldes, hvis de ville gennemføre det underjordiske stadion. Derfor besluttede de at bygge Al Thumama med dets nuværende design. Som tidligere nævnt er Al Thumama stadionets design inspireret af gahfiya, den vævede hat, der bæres af mænd og drenge i islamisk kultur.

Dets helt hvide design kan ses perfekt, mens dit fly svæver over det, da Hamad International Airport støder op til spillestedet. Det cirkulære design er kopieret fra gahfiyaen, samtidig med at det giver en moderne følelse. Den hovedhætteformede baldakin giver skygge til tilskuerne, hvilket også spiller en rolle i stadionets kølestrategi. Ligesom gahfiyaen beskytter hovedet mod varme, er stadionet planlagt til at gøre det samme. Bortset fra det, er Qatar forpligtet til innovation og bæredygtighed gennem både turneringen og i fremtiden.

Grunden til dette er, at de planlægger at opnå det 4-stjernede Global Sustainability Assessment System-certifikat, her har de installeret solcelle drevne kølesystemer og sparer mere end 40 % vand i forhold til et traditionelt stadion. Det opnås ved at bruge genbrugsvand til det 50 000 kvadratmeter store parkområde, der omgiver stadioninfrastrukturen. Parken indeholder egen vegetation og 400 træer, som dækker 84 % af det grønne område.

Al Thumama’s opførelse og kontroverser

Stadionets opførelse startede den 1. marts 2017 og blev endelig indviet den 22. oktober 2021. Det er et kombineret projekt af Al Jaber Engineering fra Qatar og Tekfen Construction fra Tyrkiet. Stadionet har en glat og enkel ydre form, som vil blive dækket af hvid beklædning. Beklædningen har åbninger, der skaber et fantastisk indviklet mønster.

På trods af de mange priser fra prestigefyldte institutioner har Al Thumama stadig adskillige kontroverser omkring opførelsen ligesom de syv andre stadioner, der er bygget specielt til VM i fodbold Qatar 2022. Disse kontroverser er blevet fordømt af flere menneskerettighedsorganisationer, herunder Amnesty International. Den qatariske regering annoncerede en reform for immigrantarbejdere i oktober 2019. Den går ud på en ikke diskriminerende mindsteløn og arbejdstageres frihed til at forlade deres job uden behov for godkendelse fra deres arbejdsgivere. Selv om reformen gav en smule lettelse for arbejdstagerne, har arbejdsgiverne stadig en del kontrol over dem.

FIFA har dog taget et skridt for at løse disse problemer. De skrev, at “FIFA og dets betroede partner, Supreme Committee for Delivery and Legacy, har en nultolerancepolitik over for enhver form for diskrimination og lønmisbrug. Gennem vores arbejde med at beskytte FIFA World Cup arbejdernes rettigheder i Qatar er FIFA og den øverste komité klar over vigtigheden af lønbeskyttelsesforanstaltninger i landet, og derfor har vi indført robuste systemer til at forebygge og afhjælpe lønmisbrug på FIFA World Cup stederne samt mekanismer, som gør det muligt for arbejderne at rejse eventuelle klager, der sikrer afhjælpning, hvis virksomhederne ikke lever op til vores standarder”.

Planer for Al Thumama efter VM 2022 i Qatar

Efter VM i fodbold 2022 vil stadionets kapacitet blive halveret. De fjernede pladser vil blive doneret til opførelse af infrastruktur i udviklingslandene. De øvrige tilbageværende pladser vil blive brugt til fodbold og andre sportsbegivenheder, der skal afholdes i regionen, og de områder, der bliver ledige, vil blive omdannet til en sportsklinik og et boutique hotel.

Alle de omkringliggende områder vil blive et fælles knudepunkt for flere sportsgrene, herunder håndbold, volleyball, basketball og svømning. Sammen med løbe- og cykelbaner, som også vil sno sig rundt om stadion. Stadionet vil blive en mulighed for alle sportsentusiaster, mænd og kvinder. Et godt træk for områdets bæredygtighed, også efter FIFA VM 2022.

Populære stadion's